Februari 2018

Februari was een voortzetting van de maand er voor. Telkens gasten. Iets minder in hoeveelheid maar ze bleven langer. Ook prima maar leverde hetzelfde werk.

Kreeg eind van de maand een telefonische reservering uit Cote D’ivoir (Ivoorkust). Dat heeft even wat uitleg nodig. Op 20km van hier is midden in het niets een bedevaart oort voor Moslims. Het dorp, Diakaba geheten, heeft een trouwe internationale aanhang van gelovigen die een maal per jaar daar bijeenkomen om te bidden. Het dorp zit stampvol met Imams die de meest wonderbaarlijke wonderen verrichten. Zo is er een die de waterstand in de put door bidden omhoog kan brengen. Andere mensen hebben me bezworen dat er ooit een grote tak van een boom afbrak en dat deze de volgende dag er weer aan zat. Verhalen van op water lopen en wonderbaarlijke genezingen van gezondheid en portemonnee doen lustig de ronde. Dus elk jaar trekt men naar dit dorp en na de twee of drie dagen schijnt er een zakvol met geld achter te blijven. Het dorp is dan ook zeer welvarend met bijvoorbeeld een eigen water toren, ongehoord in deze streken.

Deze Lourdes van Mali had een nieuwe moskee gebouwd en die werd deze maand in gebruik genomen dus vlokte de gelovigen als makke schapen weer richting Diakaba. Zo ook deze mijnheer Abdoulai uit Conacry die toch echt mijn hutten moest huren.
Kamers netjes schoongemaakt en bedden met muggen netten geprepareerd, helaas kwam deze gelovige dus niet dagen en was al het werk voor niks. Zouden ze een woord voor GVD in de Moslim cultuur hebben? Zal wel niet.

De koele periode kwam vroeg ten einde. Eind Februari las de thermometer 45 overdag en was het ’s nachts ook al veel te warm. De drie tot vier maanden zuchten braken veel te vroeg aan.

En verder…, tja de gewone dingen. Waterpompjes repareren, cementen opslagplaats in het bananenveld bouwen en langzaam begonnen met het verstevigen van de zijkanten van de water geul dmv muren van stenen. Ook begonnen wat bananen bomen te verwijderen en daar mais aangeplant. Heb steeds meer last van zieke bananen bomen, als gevolg van de mono cultuur en die vervelende nematodes die hun eitjes in de bananenboom leggen. De larven vreten de boom van binnen uit op.
En zo kabbelend gaan we voort. Ik ga stoppen, het wordt warm en de rivier met zijn koele water lonkt…

1947total visits,1visits today