November en December 2017 (NL)

Ws nov en dec 2017

Deze keer twee maanden in een. In november had ik eigenlijk weinig om over te schrijven. Mijn rug speelde me parten, kon niet veel uitvoeren. De ene dag was beter dan de andere maar overal moest ik me rustig houden.
Ondanks dat toch de diverse pompen gerepareerd (waar ik er bij zat te kijken terwijl ik andere liet werken). Nu echter zijn de onderdelen voor de pomp reparaties op en het geld ook. Er zijn nog steeds dorpen zonder water maar ik moet ze teleurstellen. Heb in de afgelopen jaren ongeveer 200 pompen gerepareerd, met hulp van het Maliproject uit Hengevelde en veel van mijzelf. Zoek nu geld om verder te kunnen. Heb een crowd funding project opgezet maar erg hard loopt dat niet. Kijk maar eens op

Heroes en Friends

Verder af en toe wat gasten. Het is nu hoog seizoen maar het word elk jaar stiller. Ook niet raar want echt goed gaat het niet in Mali. De jihadisten maken langzaam opmars en er is weing tegen te doen. Het is nog steeds erg ver weg bij me, maar het hele land lijd er onder.

November gaat zoals elk jaar gekenmerkt door de vele branden. Heb daar elk jaar al wat over gezegd dus zal het niet herhalen, maar treurig is het zeker.

Ook de harmatan, de woestijnwind vol zand begon vroeg dit jaar. Net als de relatieve koude overigens. Half december was het een week heel koud. Het zand in de lucht blokkeerde de zon. Kon zelf af en toe de Dam niet eens meer zien. Gepaard met een koude wind was het een paar dagen lang niet te harden. Lange broek en dikke trui, heel on Mali.

Hard gewerkt aan een nieuwe opslag schuur. Fundering gemaakt, daarna stenen laten maken en aan het metselen geslagen. De muren zijn niet 100% recht maar ach. Nu, eind december zijn de muren bijna af, de ramen heb ik geplaatst. Met hulp van Renate en Hans Peter, die op doortocht waren en zo aardig waren te helpen (dank!) Wacht op de deur, dan kan die erin en kan ik de bovenste rand stenen mestelen en golfplaten e.d. Voor het dak bestellen. Kan ik eindelijk alle dure spullen zoals kunstmest, eten voor de beesten, zakken cement e.d. In een goede droge schuur zetten, zonder dat ik bang hoef te zijn voor slangen, muizen of vochtgheid.

Mijn schaap beviel begin december van een lam. Geheel onverwacht eigenlijk. Wist wel dat ze zwanger was maar niet dat het zo snel zou gaan. Het lam had het moeilijk de eerste paar dagen, heb het wat bij moeten voeren met koeienmelk omdat het bij de moeder niet wilde drinken. Na twee dagen ging dat beter en nu huppelt het lustig met zijn moeder mee.

Het paard zal ook wel bevallen maar ook geen idee wanneer. Kan morgen zijn, kan ook nog twee maanden duren. Had gehoopt op een kerstkind veulen, maar helaas.

Verder, nu ik het toch over de beesten heb, ontsnapte al mijn zes konijnen. Gelukkig bleven ze in de buurt huppelen en gedurende een paar dagen vind ik er elke keer een. Toen ik ze eindelijk allemaal had, ontsnapte ze weer (gat niet goed afgesloten, dom dom) en moest ik weer van nul aan beginnen. Gelukkig zijn ze nu weer allemaal in de ren. Heb een mannetje konijn moeten afzonderen. De twee mannetjes zaten steeds flink ruzie te maken. Zo erg dat ik een gegil hoorde, toen ik ging kijken had de ene zijn tanden gezet in de achterpoot van de andere en wilde niet loslaten. Wist niet dat konijnen konden gillen. Dus een mannetje met een vrouwtje apart gezet. Probleem opgelost.

Had bezoek van de burgermeester. Die wilt als maar dat ik allerlei projecten voor hem realiseer maar ik heb daar niet zo’n behoefte aan. Ik weet dat er noodzakelijke dingen moeten gebeuren in en rond Mamantali maar ik laat me niet voor zijn karretje spannen. Hij komt elke keer met opgezwollen verhalen en hoe goede vrienden we wel niet zijn en toen ik zei dat ik helemaal niks met politici had werd hij boos. Kon het wel weer recht praten maar ik blijf erbij.

Begin Januari ga ik naar Bamako, noodzakelijke inkopen doen en Cees ophalen die op bezoek komt. Heb gelukkig ook de Malinese kenteken platen van mijn camper gekregen dus kan ik Cees in stijl ophalen.

Tja verder niet zo veels bijzonders. Er gaat een gerucht dat ik binnenkort dan eindelijk de eigendoms papieren van mijn land krijg, maar ik heb het vaker gehoord. Dus ik hoop nergens op, kan het alleen meevallen.

Verder gaan de bananen ok, de mango’s staan in bloei, de cashews ook.

Ik wens eenieder die dit lees een heel goed, voorspoedig, gezond en gelukkig 2018 toe.

1842total visits,1visits today