September 2017 (NL)

Ik zie net dat de maand Augustus niet in het lijstje staat, heb echt wel wat geschreven. Ga het snel oplossen.

Niet zo heel veel te melden over de maand augustus, het was een beetje een dierenmaand.

Regen seizoen zette voort, onkruid bleef opkomen. Dus het wieden ook. Er waren dagen lang zonder zon, niet echt normaal. Ook funest voor mijn electra huishouding.

Kreeg de ziekte in mijn vis bassins niet onder controle dus besloot alle vissen te verkopen. Beetje aderlating want alles in een keer op de markt dumpen is niet goed voor de prijs. Maakte de bassins schoon en begon eind van de maand weer langzaam nieuwe jonge visjes te verzamelen. Eind augustus zat ik al weer op bijna 500, tot nu toe gezond en vraatzuchtig.

In augustus vond ik ook mijn paard, mooie schimmel merrie, nog zwanger ook. Heb haar toubab genoemd, ze is immers wit. Helaas nog geen zadel of hoofdtuig, daarnaar ben ik op zoek. En zonder durf ik niet te rijden, als ik eraf donder breek ik al mijn botten.
Ze loopt los rond op mijn terrein, zolang er nog groen staat heeft ze voldoende te eten. Man wat vreet zo’n paard veel. Hoe moet ik dat doen in de maanden April-Juni, wanneer de hitte alles heeft doodgebrand.

Het kleine hondje, boef, leeft niet meer. Beest was te aktief voor zijn eigen goed en heeft het loodje gelegd. Ik heb weinig geluk met honden hier.

Verder nieuwe ren met hok gebouwd voor de konijnen en de eenden. Ook dat aantal is vlink uitgedund. Net als mijn kippen. Regelmatig vond ik, voordat er een goede ren was, een dood konijn of eend. Verdenk de kleine hond ervan, maar dat probleem is nu voorbij. Nu met een goede ren kan ik gaan werken aan uitbreiding. Neem ook aan dat mijn schaap zwanger is, dus behalve een veulen zal ik ook een lam gaan krijgen.

Deze maand was er heel wat beweging op het gebied van eigendom papieren. Ik had van een minister het telefoon nummer van de gouverneur van Kayes gekregen die ik onmiddelijk opbelde en mijn probleem voor legde. Hij beloofde me kontakt met het kadaster op te nemen en dat deed hij dan ook. Ook de Prefect werd ingelicht en het was een heer en weer van mails en telefoontjes. De boosdoener, een zekere Fakanja Dembele, die op het kadaster aldaar werkt belde plots op dat de papieren rond waren en hij eind van de maand langs zou komen. Nou, dacht ik dat klinkt goed. Toen de man verscheen, had hij weer een ander ventje bij zich (hij komt nooit alleen) en na de nodige prietepraat kwam het hoge woord eruit. Als ik hem nog even 1000 euro zou geven, zou alles snel rond zijn. Ik heb hem duidelijk vermeld dat dit niet mijn intentie was, de man ging ietwat boos weg.

Onmiddelijk de Goeverneur ingelicht, die me melde dat hij het weer uit zou gaan zoeken. Ben benieuwd. Of eigenlijk niet, want ben er nu al wel een paar jaar achter dat helemaal niks op overheids gebied hier werkt, dus ik verwacht ook maar niks.
Zelfde verhaal met de madam van de electriciteits maatschappij (zie vorige maand) en de man die mijn auto moet invoeren. Een hoop woorden en beloftes, er komt allemaal niets van terecht. Op overheids gebied is Mali werkelijk helemaal kapot.

Neem de scholen. Die zouden 1 oktober beginnen. Een dag van te voren, kwam plots de melding uit Bamako dat dit een week wordt uitgesteld. Heel raar, zo ga je toch niet om met je mensen. En toen de scholen eindelijk begonnen, bleek dat in Manantali, vanwege een tekort aan leraren, een paar honderd leerlingen werden verkast naar Bafalube, 80 km verderop. Zonder waarschuwing, zonder overleg. Hoop ouders boos. Bedoel, je kan hier niet 80 km forensen, dus moet je je kind ergens onderbrengen, heel vaag, kost ook nog eens geld. Iets wat de meeste mensen niet hebben. Enfin, zo gaat dat in Mali.

Nu het regen seizoen voorbij is kan ik beginnen met de reparaties. Er is een hoop stuk gegaan door de regens, vooral op mijn bananen plantage. Het kanaal wat ik aangelegd had en van steen met cement voorzien, is over een lengte van een paar honderd meter weg geslagen. De stroom water heeft daarna vlink lopen vreten waardoor er een enorm gat is ontstaan. Denk niet dat ik dit weer dicht ga metselen maar moet wel iets doen anders verdwijnt volgend jaar de helft van mijn bananen bomeb in de stroom mee naar Mauretanie. Ook is de vooraad hut die er ston, voor mest en kunstmest en materiaal helemaal ingestort, er is weer genoeg werk.

Pomp reparaties gaan gestaag door alhoewel ik langzaam het einde aan zie komen. De meeste dorpen hebben nu schoon drinkwater. Er blijven er een paar over. En een paar pompen die weer defect gegaan zijn hebben mijn aandacht weer nodig. Dus helemaal afgelopen is het niet. Ben naarstig op zoek gegegaan naar een sponsor maar tot nu toe zonder resultaat dus zal binnen afzienbare tijd het werk moeten staken.

Meer heb ik niet te liegen, dus tot volgende maand

1880total visits,1visits today