Juli 2017 (NL)

Het regen seizoen vordert prima. Regelmatig regen, soms fors. Wat me wel opvalt is dat de mensen erg laat aan het planten zijn. Het regent al een maand en sommige akkers zijn pas net geploegd. Die, die er op tijd bij waren hebben al mais staan van een meter hoog. Die, die te laat zijn nog niks.
Oorzaak van luiheid is of omdat men niet gewend is aan een regen seizoen wat zo vroeg begint? Of het heeft iets te maken dat het vee nog steeds los rond loopt en men bang is dat hun pas geplante spullen door loslopende beesten wordt opgevreten? Of Ik heb er geen antwoord op. Zoals altijd kan je aan vijf verschillende mensen info vragen, je krijgt dan vijf verschillende antwoorden, waarvan er vier onzin zijn.
Bij zo een vroeg regen seizoen zou je, als het verder gewoon doorzet als elk jaar, twee keer oogst kunnen halen uit je akkertje. Mais heeft ongeveer 80 dagen nodig, van zaaien tot vrucht. Dat is iets meer dan twee maanden. Dan zou er theoretisch nog een maand overblijven waar je bijvoorbeeld pinda’s zou kunnen planten. Maar ik heb nog nooit iemand dit zien doen. De kennis van akkerbouw schoolt op de kennis van vader, en diens vader, zonder dat er enige verandering plaats vind. Van moderne technieken heeft men geen kaas gegeten, waardoor de opbrengst per hectare ver achterblijft met wat mogenlijk is.
Dat brengt mij bij Pascal. Een gast uit Bamako die werkt voor de een of andere Christelijke organisatie. Die hebben het plan om in Manantali een landbouw school te gaan beginnen. Een nobel streven waar men zeker wat aan heeft, gezien de aanwezigheid van irrigatie land. Hij heeft bij mij aangeklopt of ik wil meehelpen dit te realiseren maar na het inzien van zijn plan heb ik hem gezegd dat ik er geen tijd voor heb. Ik vond zijn begroting wat onrealistisch en te groot opgezet voor mijn doen, vond ook zijn eigen salaris in de begroting veel te hoog waardoor ik slechte gedachten kreeg.
Hoe dan ook, het initiatief is goed, zolang het maar niet een typisch Afrikaans fiasco project word. Kan zeker lukken maar de man heeft er hulp bij nodig, zowel op kennis als financiele vlak. Mocht iemand zich aangesproken voelen, gaarne een bericht.

Mijn nieuwe honden pup is ziek. Maar wel op een vage manier. Eerst merkte ik op dat hij soms plots niet meer kon lopen en op zijn benen zwierde als een dronkaard. Dit is nu een stuk erger geworden, hij kan nu helemaal niet meer op zijn achterporten staan. Ja soms een meter of 20, meer lukt niet. Dus hij ligt de hele dag maar te slapen, niet goed voor zo een jong beest. Het is net alsof hij problemen met zijn heup heeft, maar zo ik in kan schatten heeft hij geen pijn. Hij is ook alert en vreet als een koe, alleen het lopen lukt niet meer.
Een dierenarts zit er niet. Aleen een veearts, maar die man is een dronkaard en geeft een beest elk soort medicijn om maar wat geld te verdienen voor een nieuwe fles. Ik heb geen idee hoe ik hier verder mee moet. Heb Cees, een ex dierenarts gevraagd, en die gaf mij de tip om de hond hard gekookte eieren te voeren. Daar zit vitamine b12 in, dat zou wel eens het probleem kunnen zijn. En verdorie, na een ei of twee begon het beest weer te lopen. Nu, eind van de maand, loopt ie weer als normaal.

Heb erg veel last van mieren. Diverse legers van verschillende soorten mieren tijsteren mijn terras, maar ook de bananen en de papya bomen. Rondom mijn terras is het hoogst irritant. Je kan nog geen kruimeltje brood laten vallen of het word onmiddelijk door een kolone mieren afgevoerd. Laat je lege kopje koffie op de tafel staan, 5 minuten later zit het vol beestjes. Ik heb die hele kleine mieren die je bijna niet kan zien. Maar die komen met de duizenden. Dan de wat grotere zwarte mieren. Die graven gaten door het cement heen (echt), halen het zand onder het cement vandaan waardoor mijn terras wegzakt. Je kan elk gat met gif, spray of wat dan ook bewerken, ze vinden of maken een ander gat. Er is niet meer tegen aan te werken. Dan heb je nog de grote rode mieren, wat ze hier de suikermieren noemen. Die komen enkel op zoek naar zoetigheid. Het is moeilijk hun ‘ huis’ te vinden, ze komen ongeorganiseerd ‘ aanvallen’ maar zitten dan ook overal. Ze slepen de boel niet gelijk terug naar huis zodat je hun kolone niet terug kan traceren.
En sinds kort een nieuwe grote zwarte mier variant erbij, die ook overal zit. Al om zit je niet lekker meer op me terras dus heb besloten om de boel los te hakken en opnieuw aan te leggen. Maar de aannemer verloor een familie lid en moest hals over kop naar de andere kant van Mali. Ik wacht op zijn terugkomst.

Heb drie vrachtwagen ladinge kiezel gekocht. Nu kon het nog. Dit zijn oude restanten van de Chinese weg constructie. Maar er is niet veel meer van over en als het op is zal kiezel van ver moeten komen en de prijs navenant stijgen. Ben begonnen al wegen en paden op mijn land ermee te bestrooien zodat ik ook tijdens regen gewoon rond kan lopen zonder dat het een glijpartij wordt, en de erosie ook tegen gaat.

Heb mijn auto bij de spuiterij gebracht. Bij de koop wist ik al wel dat er wat roest plekjes op het chassis zaten, die wilde ik voor ik aan het camper gedeelte ga werken eerst netjes hebben. Alles wordt uiteraard met het handje gedaan. En voor de prijs op zich hoef ik het niet te laten. Voor 150 euro wordt het hele onderstel getectilieert en het chassis opnieuw gespoten plus wat plekjes op de carrosserie bijgewerkt. Kan ik het niet zelf voor doen.

Had maar een toerist deze maand, een Amerikaanse vrouw. Ze had zich laten vertellen dat de reis van Bamako naar hier twee uur duurde, dus was geheel onvoorbereid op de bus gestapt. De bus kreeg ook nog eens panne onderweg, na een rit van 10 uur kwam ze geheel vermoeid, uitgedroogd en hongerig hier aan. Als klap op de vuurpijl had ze een Malinese gids bij zich. Een vage gast, een touareg, die later een heuze charlatan bleek en flink wat mensen, onder het mom van diverse kleurrijke verhalen , heeft opgelicht. Ook de Amerikaanse ging voor een paar duizend dollar het schip in vernam ik later. Jammer, dat soort mensen geeft Afrika een slechte naam. Maar het is wel interessant om te zien hoe deze jonge man de boel bij elkaar liegt en aleenstaande blanke vrouwen van hun spaargeld afhelpt.

Personeel blijft probleem. En dat is niet alleen in Mali zo, maar geheel Afrika. De mensen hebben zo weinig eigen initiatief, zo weinig inbeelding en visie, dat je er wel eens moe van wordt. De lust tot werken is bij vele ook ver te zoeken. Het enige werk wat men wil hebben is het zijn van security guard. Want dan kan je de hele dag zitten en niks doen, thee drinken, kletsen en af en toe eens doen alsof je belangrijk bent.
Zo reed ik een paar weken geleden naar het dorp en zag een bekende. Ik stopte de auto om even te kletsen, laat dat nou toevallig vlakbij de ingang zijn van het kantoor van de Dam. Onmiddelijk kwam er zo’n suffe security guard op me af, of ik mijn auto even 10 meter verder wilde laten stilstaan. Ik zeg ‘nee dat wil ik niet, ik sta hier, misschien voor twee minuten, leef er maar mee. De man werd geheel gepikeerd en melde dat hij mij een bekeuring kon geven. Ik schoot vol in de lach. Je doet je best maar, en ging door met mij kennis te begroeten. Toen ik een paar minuten later weg reed zwaaide ik vrolijk naar mijnheer de uniform. Hij lachde, en weet nu dus dat ik geen respect voor hem heb. Omhoog gevallen nietsnutten, dat zijn het.

Ben benadert door de burgermeester om te helpen met drie projecten. Nou ja, helpen…. Of ik het kan realiseren. Het eerste is het maken van een toilet op de markt. Die was er ooit maar in elaar gezakt. De noodzaak hiervan kan ik inzien.
Het tweede is het overdekken van de markt. Dan zitten de vrouwen tijdens de regen droog. Ook hier zie ik wel de noodzaak van maar ik vind dat hij dat zelf maar op moet lossen.
Derde is het repareren van de weg naar Marena. 12 km piste die inderdaad in droeve staat verkeerd., maar ik zie niet zo in hoe ik daar mee kan helpen. Is een groot project, lijkt me meer iets voor de overheid. Maar die voert geen flikker uit. Ik laat het bezinken.

Dat was het weer voor de maand juli, prettige vakantie.

2012total visits,1visits today