April-Juni 2017 (NL)

Ik heb lang niks van me laten horen. Er is nks aan de hand hoor, ik ben er nog steeds, gezond en wel.

Er zijn een aantal zaken gebeurd in de afgelopen maanden die me erg veel tijd hebben gekost, een paar daarvan, die voor U niet belangrijk zijn, ga ik niet vermelden.

Tja, wat moet ik gaan beschrijven over de afgelopen 3 a 4 maanden zonder dat het een oeverloos en elle lang verhaal wordt…?
Laat ik beginnen met de laatste toeristen die hier waren, begin april. Een stel jongelui uit Duitsland die een auto en een motor naar Mali reden om die in Bamako te gaan verkopen. Ze wilde wel op de camping staan maar hadden er geen geld voor over. Dus bood ik ze aan wat werk voor me te doen. Dat deden ze dan ook, maar zo halfslachtig dat ik na twee dagen ze verzocht er mee op te houden en of te vertrekken of te betalen. Ze zagen gelukkig zelf ook wel in dat ze er een beetje de pet naar gooide en na nog twee dagen hier geweest te zijn vertrokken ze. Daarna bleef het op dat gebied stil, de stroom toeristen droogt nu helemaal op.

Zeker na aanvang van het regen seizoen hoef ik wat dat betreft nergens meer op te rekenen voorlopig.

Ik blijf problemen hebben met de bananen. Ik kan nog steeds wel wat verkopen maar het aantal kilo’s is drastisch naar beneden gezakt. Omdat veel bomen aangetast zijn door de zgn Nematode insect zijn ze zwak en bij de eerste storm vielen er tientallen om, ondanks dat ze door bamboe stokken gestut waren.

In Juni werd er een aanval gepleegd op het Campement Kangaba, net even buiten Bamako. Ik ken de plek, ben er ook geweest. Mooi aangelegde zwembaden in tuinen, met restaurant e.d. De eigenaar is Frans. Er waren gelukkig een aantal militairen als gast die vrij snel korte mette maakte met de aanvallers. Dit in tegenstelling tot de officiele versie van de Malineze overheid, die vol trots melde dat hun nieuwe interventie team binnen twee minuten aanwezig was. Het was meer dan 20 minuten voor men er was. Ook zegt de officiele berichtgeving dat er een overvaller gevlucht is. Ik heb gehoord dat dit niet de juiste versie van het verhaal is, laten we zeggen dat deze overvaller geen prettige toekomst heeft.

Hoe dan ook, ik zat er tien kilometer vandaan, gelukkig veilig, maar het geeft wel aan dat Mali aan het afglijden is, iets wat ik al langer beweer aar wat de meeste Malinezen niet serieus nemen, en dat is erg gevaarlijk. Als men zelf al niet inziet hoe selcht het gaat, zoekt men ook niet echt naar een oplossing.

De pomp werkzaam heden gaan ook door. Ik ben een nieuw crowd fundig project begonnen , kijk aub even op

Heroes and Friends

Daarmee hoop ik voldoende geld op te halen om voor eens en voor altijd het hele drinkwater probleem in mijn regio op te lossen. Het is ambitieus, maar met hulp van jullie allen moet dit lukken.

De nieuwe burgermeester blijft ook een beroep op me doen. Als blanke lijkt het of je een oplossing voor alles moet hebben. Men verwacht dat haast van je. Of ik mee wil helpen om de markt te overdekken. Of ik mee wil helpen om de weg naar Marena te verbeteren (stuk van 12 km, die is nu verschrikkelijk). Een andere vent kwam langs, hij wilde een landbouw school hier beginnen en kwam met allemaal abitieuze plannen. Of ik hem maar even wil helpen.
Allemaal leuk en wel, maar begin zo langzamerhand een gebrek aan tijd te krijgen. Ik zal een keuze moeten maken en een aantal zaken moeten weigeren, hoe goed de initiatieven ook zijn.

Het regen seizoen is erg vroeg begonnen. Eigenlijk al begin juni, met soms zelf wel een week met elke dag of nacht regen (meestal in de late avond of nacht). Erg fijn, de temperaturen zijn gekelderd, vochtigheid natuurlijk omhoog, en het wordt plots weer allemaal knal groen.

Kreeg een kado van een dorp, als dank voor het repareren van hullie z’n waterpompen. Twee jonge schapen. Domme beesten, maar ik heb er verder weinig omkijken naar. Haal ze in de ochtend van stal, zet ze op een plaats met veel groen en onkruid. Verkas ze een keer rond het middaguur en zet ze in de avond weer op stal. We zien wel wat het wordt, kan ze altijd nog eens verkopen bij de een of andere moslim feestdag. Ik heb ze maar Beh en Bah genoemd, tot hilariteit van de Afrikanen. Je geeft een schaap toch geen naam, wordt me dan gemeld. Nou ik wel.

Heb er ook weer een hondepup bij. Deze keer uit Bamako meegenomen. Geinig beest, ik noem hem maar weer Boef. Maar, ben een beetje angstig voor hem, want ik heb weer een zwarte cobra gesignaleerd. Die heeft al drie kippen dood gebeten, vanmiddag zag ik hem op mijn terras voorbij glibberen, ik was net te laat om hem af te maken, hij dook in de bosjes aan de waterkant. Het beest is super agressief, een jonge hond krijgt zonder genade een beet en sterft snel. Volgende keer dat ik die klote slang zie schiet ik echt zijn kop eraf.

Tja en verder eigenlijk niks spannends. Heb nog steeds de papieren van het land niet, en geef een beetje de moed op. Wie weet helpt het en komt het dan ineens wel.

Ik zal mijn leven beteren en voortaan weer iedere maand wat schrijven. Maar mocht je sneller nieuws willen, bezoek dan de facebook pagina ‘ Coolcamp Mali’ Zou het leuk vinden je daar te zien.

Tot snel

2151total visits,1visits today