Augustus 2016 (NL)

Heb niet zo heel veel om over te schrijven deze maand. Het regen seizoen zette goed voort en was veel evenwichtiger dan vorige jaren. Het regende om de paar dagen wel een keer, maar steeds normale (voor hier dan) hoeveelheden, met af en toe een uitschieter van 40 mm of zo. Het kanaal wat ik had gegraven op mijn bananen plantage hield steeds het water goed, een keer of twee steeg het er iets boven uit. Maar dan zakte het water na een paar uur er weer onder. Al het werk in de hete maanden is dus zeker van nut geweest.
Toen de aarde echt verzadigt was begon ik last te krijgen van kwel water. Op bepaalde plekken in de grond onstond er gewoon een water bron en die zette de lage delen van het bananen veld onder water. Zo goed en kwaad kanalen gegraven om dit af te voeren en dat werkte ok, tot eind augustus. Op 26 augustus viel er 45 mm regen. Geen probleem, maar op 27 augustus kwam daar 65 mm over heen. De toch al natte grond kan dat natuurlijk niet verwerken. Het kanaal trad ver buiten zijn oevers, het afvloei riviertje naast mijn huis denderde alsof het de Victoria watervallen waren. Heel langzaam zakte dat , zaterdag en zondag niks kunnen doen (ook geen pomp repareren). Wachten tot het water gezakt was. Maar helaas bleef het ook de dagen erna regenen. Het kwel water werd een groter probleem en dat zal me wel een tiental of meer bananen bomen kosten. Niks aan te doen.

Bij mijn hond is de geest uit de fles. Net zoals bij mijn vorige lokale honden heeft hij de vrouwen in de kop, er is niks mee te beginnen. Laat ik hem los, is hij dagen weg. Zet ik hem vast, ontsnapt hij. Zet ik hem echt goed vast (band om zijn nek en om zijn buik) ligt hij dag en nacht te janken als een wolf. Eten is niet meer belangrijk. Was dat kastreren nou gelukt een paar maanden geleden, dan had ik deze ellende nu niet gehad. Jammer, weer een hond verpest.

Verder broeden de kippen en de eenden. Eind van de maand al drie kleine kuikens, de eenden duurt nog een paar weken. Het begint weer een beeste boel te worden. Alhoewel, heb de jonge katjes weg kunnen geven en moe er bij. Schiet niet op met die katten, zelfde euvel als bij de hond eigenlijk. Enige drive is voortplanting, het zijn echt Afrikanen. Maar ja, wat doe je er aan. Sterilisatie zou je zeggen. Haha, er zit niet eens een veearts in de buurt.

Eind van de maand kreeg ik ook een delegatie van vrouwen van het dorp Dialakoto om bijn bananen plantage te wieden. Die hadden gehoord dat het dorp Tintela mij hier mee had geholpen en wilde niet achter blijven. De vrouwen kwamen echter veel te laat aan, gingen na een uur uitgebreid zitten eten en waren vroeg weg. Dus er was maar een helft schoon. Ik mag niet klagen, want ik hoefde er niet voor te betalen. Maar mijn bosmaaier is nu helemaal naar zijn grootje, dus alle hulp is welkom.
Heb overigens een nieuwe bosmaaier gekocht (zwaar model) en aan Andrej gestuurd, die rijd twee keer per jaar of zo van Europa naar Borkina Faso en komt dan langs. Maar net als vorige keer was hij eerst ziek, toen auto stuk, enfin, dat kan allemaal nog wel weer duren. Ik hoop maar dat het in September aankomt.

Er zijn weer menigeen trouwpartijen. Dat die drie dagen duren dat weet je ondertussen wel. Maar dat iedereen het moet horen, dat wist je natuurlijk nog niet. Als je een beetje geld hebt huur je een krachtige muziek instalatie en een soort DJ die de boel aanjaagt en opstookt. Het volume staat altijd op 10, dus waar de trouwpartij ook is (Manantali, Dialakoto, Nantela), ik mag altijd meegenieten. Niet dat ik er last van heb hoor, maar die RAP muziek, daar wordt ik wel eens simpel van.

In een arm land wonen heeft zo zijn voordelen. Band laten plakken van je auto 80 cent, brommer 30 cent, fiets 15 cent. Een vers stokbrood 12 cent, pakje cigaretten 25 cent. Metselaar voor een hele dag 7 euro, iemand die op je land werkt de hele dag 3 euro. Kuurtje antibiotica 4 euro. In verhouding zijn groentes duur (momenteel een groene kool voor 75 cent, kilo aardappelen boven de 1 euro!!, kilo uien ook bijna 1 euro, een kleine groene paprika 50 cent) meer verse groentes zijn er niet , geen tomaten (al maanden niet). Veel goederen in de winkels komen van heeel ver. Rijst uit Vietnam of Pakistan , zeep uit Maleisie, meeste snoepgoed uit Turkije. Melk produkten komen steevast uit Nederland of België. Pasta zowaar uit Italië. Mayonaise uit Amerika. En dan komt er veel uit Senegal. Er is maar weinig wat hier lokaal gemaakt word, daar ligt nog een grote markt open. Een geluk had ik deze maand, een van de Duisters die bij de dam werkt vertrok en schonk mij 2 grote salami, diverse stukken kaas en nog wat flutsels. Zuinig aan doen, tot eind oktober verwacht ik niks meer. En dan ga ik naar NL voor dikke 3 weken.

Heb een van mijn vaste medewerkers ontslagen. Hij stond al lang op de schopstoel, heb begin van de maand de knoop doorgehakt. Hij heeft hier twee jaar gewerkt, aardige gast hoor. Maar zijn mond werkte harder dan zijn handen en/of hersens. Dus heb nu nog twee over, wellicht probeer ik nog voor mijn vertrek een derde er bij te zoeken. Zal niet makkelijk zijn nu tijdens plant en oogst seizoen.

Ben begonnen met de verkoop van de grootste van de vissen uit mijn visvijfer. Er zitten joekels in van anderhalve kilo. Die vreten al het voer van de kleintjes op. Valt niet mee om ze te vangen, zelfs zonder water in het bassin zijn die beesten snel, glad en wild. Heb er nu 30 uitgehaald, daarmee heb ik 3 maanden voer voor de hele vijfer kunnen betalen. Kijk, dat zet zoden.

Een van de gebruiken hier is dat je niet mag praten op toilet of onder de douche. Dus sta je onder de douche en iemand roept je, niet antwoorden. Ik heb geprobeerd uit te vinden waarom maar ben er niet achter gekomen. Ging laatst wat blokken ijs halen bij de vrouw van de lasser. Ze hebben een buitendouche en toen ik het erf opstapte hoorde ik water lopen, zag ik kleren over de douche deur. Dus riep ‘ Mariam, ik wacht wel even hoor’. Geen antwoord. Ook niet na herhaaldelijke pogingen dus ben ik maar weg gegaan. De volgende dag werd me het duidelijk. Ben je bang dat er water in je mond komt of zo? vroeg ik. Nee dat is het niet, het is gewoon het gebruik hier. En daar moet ik het mee doen.

Eind augustus kreeg ik een lelijke ontsteking aan mijn hiel. Had er al een week of zo een onbeduidend wondje en na het drie keer opnieuw open gehaald te hebben sloeg er een infectie in. Gevolg een etterend gat en een strompelende ik. Zocht op internet welke antibiotica ik moest nemen. Dat hielp, maar niet voldoende, plus kreeg gelijk weer ladt van een wortelkanaal. Dus toch maar even mijn vriend doktor Diera bezocht en die verklaarde doodleuk dat ik een kinder hoeveelheid nam. Moest de dosis verdubbelen. Daarna ging het gelukig snel beter, zal wel even duren voor die wond helemaal dicht is.

De pompen reparaties gaan gestaag door. Ben nu aan de andere kant van de rivier dorpen aan werkende water pompen aan het helpen, en dus aan schoon drinkwater. Het blijft een hele klus elke keer, maar beetje bij beetje komt het allemaal goed. Financiële hulp is hierbij van iedereen welkom (hint… hint).

En zo kabbelt het Afrikaanse leven voort. Tot volgende maand.

2055total visits,1visits today