December 2015 (NL)

De koude maand is begonnen. Dat betekent een aantal dingen.
Ten eerste natuurlijk dat de temperatuur heerlijk is. Overdag lekker, niet heet, in de nacht heerlijk fris. Elke dag strakke blauwe hemel.
Ten tweede is het de maand van de grote branden. De Malinezen branden elk jaar hun halve land weer af. Alles wat in het regen seizoen is opgekomen wordt verwoest in de vlammen. De logica er van? Geen. Zo dom en xo onnodig, om nog maar niet over het milleu te praten. Helaas is er niemand in Mali die het eens in het openbaar zegt of een vuist maakt.
Ten derde is het de maand van de rare boom. Het gaat om de boom naast mijn huis, een van de grootste bomen in de omtrek. Het bakbeest verliest in november zijn bladeren om in december fruit aan de kale takken te krijgen. Rare volgorde, maar zo gaat dat nou eenmaal. Dit fruit is een lekkernij voor grote vleermuizen en voor bijen. Ze delen het netjes. Zo gauw de zon onder is komen er honderden vleermuizen op de boom af. In plaats van dat ze aan de takken gaan hangen om te eten, vliegen ze gierend rondjes, zo af en toe wat fruit grijpend. En wie denkt dat vleermuizen stil zijn, vergeet het maar. Ze piepen en gillen, laten heel veel fruit vallen en kakken de boel onder. Vieze lichtbruine flatsen, op mijn terras, mijn muren, mijn dak. Het is af en toe net of het regent.
In de ochtend zijn ze weg en wordt hun plaats ingenomen door duizenden bijen. Bij het opstaan zoemt de boom alsof ie onder hoogspanning staat. Ook dan is op mijn terras zitten levensgevaarlijk. Dit keer niet vanwege lansgierende vleermuizen of strontregen maar omdat die bijen in je nek kruipen en flink kunnen steken, of in je koffie vallen etc. Gelukkig duurt het niet lang want op het moment dat de zon boven de horizon komt zijn ze plots allen weg. Het is dan weer rustig, tot de zon weer onder gaat.
Dit duurt allemaal een week of twee, dan is het fruit op en heb ik weer het terras voor mezelf. Maar niet na het terras flink geschrobt te hebben natuurlijk

Had zowaar regelnatig toeristen op de camping. Diverse motoren uit o.a. Amerika, Italië en nieuw Zeeland, auto’s uit o.a. Nederland, Australie en Oostenrijk. Allemaal stuk voor stuk toffe mensen. Net als vorig jaar blijkt december, qua toeristen , de drukste maand te worden.

Verder het douche en toilet gebouw, met daaraan het nieuw gebouwde werkers onderkomen, geverfd. Ik liet de Afrikanen het meeste werk doen, maar die bakken er niks van dus het duurde nogal lang. Maar ze moeten het toch eens leren. Kan wel alles zelf doen maar daar heb ik geen werknemers voor nietwaar, laten we het maar een investering in de toekomst noemen.

Ikzelf deed veel aan waterpomp reparatie in de dorpen om me heen. Had vorige maand al de stand van alle pompen aan deze kant van de rivier opgenomen. Daar kwamen later nog eens twee dorpen bij. Probeer elke week een pomp in orde te maken. Het repareren kost wat tijd, meer tijd kost het bezoek bij de dorps chef. Er moet plots van alles besproken worden, halve dorp komt er dan bij. Leuk allemaal,
En voor een erg goed doel, maar je bent er maar weer druk mee.
Kreeg een heel fijn kerst kado van mijn waardeloze telefoon en internet provider. Toen ik op 23 december zoals gebruikelijk in de avond mijn internet verbinding aan zette om mail op te halen ging dst plots razend snel. Ik dacht nog, zeker kleine mails. Masr bij goed kijken zag ik dat men het 3G netwerk had geactiveert. En niet zomasr 3G, nee, 3G+!!. Ik kon plots op facebook, en kreeg zelfs de filmpjes in de berichten te zien. Een nieuwe wereld gaat open, ik ben echt super blij. Nu maar hopen dat het zo blijft, want hier in Afrika weet je het nooit.

Heb last van termieten, en weet niet goed wat ik er tegen moet doen. Die beesten zitten onder de grond en met z’n miljoenen. Als ze zich nestelen onder een boom of bijvoorbeeld een papaya, word die van onder af langzaam opgevreten. Dus ging ik ten rade bij een kennis. Ohh, heel eenvoudig, zegt ie. Je neemt wat oude batterijen, slaat er een gat in met een spijker en begraaft ze rondom de boom die aangevreten wordt. Mmm, lijkt me geen gezonde oplossing. Vertelde hem dat dit nogal slecht voor de grond is. Plus dat het grondwater wordt aangetast en dit ergif in je vruchten komen, die je dan weer eet. Misschien is dat zo, maar het is lekker goedkoop en het werkt. Uit zijn tuin eet ik maar geen groente of fruit meer, maar zo zie je maar, je weet niet wat er met je eten gebeurt.

Kerst vergat ik. Het was dat er een toerist met auto kwam. De Oostenrijkers vertelde me dat het die dag toch echt Kerst was. Oops. Deze man, die technisch ingenieur is, reed samen met zijn vrouw in een heel klein Lada 4 wiel autotje. Ze sliepen er in en hadden het ding, wat zo in mijn vestzakje paste, zo ingepakt dat ze alles bij zich hadden, en meer. Zo kwam er een gigantische drone ergens vandaan. Machtig ding waarmee we op tweede Kerstdag mooie lucht foto’s van mijn camp en omgeving maakte.

Oud en nieuw vergat ik niet, maar er is hier weinig te beleven dus lag om 10 uur in bed. Ach, kan het hele jaar 2016 vieren.

En bij deze dan ook voor jou, ik wens je een goed 2016. Tot volgende maand.

1964total visits,1visits today