Hulp projecten Algemeen

Laatst geupdate April 2022


Momenteel staat hulpverlening in de ijskast. Niet omdat er geen behoefte is, maar omdat er ten eerste geen geld meer voor, ten tweede omdat er een ongunstig politiek klimaat heerst in mijn omgeving en ten derde ik ook een jaartje ouder wordt. In het verleden heb ik, in samenwerking met Maliproject (www.maliproject.nl) erg veel waterpompen gerepareerd, latrines voor scholen en markten gebouwd, scholen gerepareerd, tuin gebouwd etc etc. Dat staat nu al een poosje stil. 

In 2022, in overleg met de directie van Maliproject, hebben we besloten voorlopig de hulp projecten in de ijskast te laten. Echter gaan we de laan uit met een mooie knal, als laatste vuurpijl willen we graag een nieuw gebouw realiseren bij het vrij nieuwe ziekenhuisje van Manantali. Dit gebouw moet twee functies vervullen. Als verpleegzaal voor de zieken (die nu gedeeltelijk buiten moeten liggen) en als laboratorium. Dit laatste is zeer belangrijk, op deze manier kan men tenminste een goede diagnose stellen. Momenteel wordt bij vrijwel elke ziekte gelijk gezegd : Malaria. Maar dat is natuurlijk lang niet altijd zo, met als gevolg dat de mensen de verkeerde medicijnen kopen van hun toch als weinige geld. Gevolg is dat men ziek blijft of komt te overlijden, de geloofwaardigheid van doktoren wordt aangetast en men gaat volgende keer naar een traditionele heler die met kruiden en mengsels en bezwering de boel probeert te helpen. 

Wilt U hier mee helpen, heel graag. Neem kontact op met de mensen van Maliproject, ze zullen u alles vertellen. 


 

Behalve hulp op persoonlijk niveau geef ik af en toe wat hulp op project basis aan de lokale bevolking.

De bevolking hier is erg arm en is er sinds de oorlog in 2013 zeker niet op vooruit gegaan.

Ik hanteer de maatstaf dat ik alleen projecten doe die kleinschalig zijn die de lokale bevolking helpt zichzelf te helpen.

Geld voor de projecten sprokkel ik bij elkaar via vrienden en familie en meer dan 100% van het geld gaat in deze projecten. Dus geen dure kantoren, salarissen of dikke auto’s. En ik zeg meer dan 100% omdat ik er altijd zelf ook aan bijdraag. Bijdrages kan u doneren via www.maliproject.nl.

Ik zou zo graag nog een aantal hulp projecten op touw zetten, maar het ontbreekt meestal aan geld, ook bij mij. Zo zou ik graag :

Repareren van Waterpompen
In de dorpen om mij heen zijn in het verre verleden waterpompen geplaatst. Dit is de enige schoon water bron voor deze dorpen die in tussentijd uiteraard al flink gegroeid zijn. De pompen worden dus intensief gebruikt.
De waterpompen komen uit India, op zich prima hand pompen. De pompen staan er vaak al meer dan 25 jaar. De eerste vijf jaar is er onderhoud gepleegd door de wereld bank, maar de laatste twintig jaar is er niets meer aan gedaan.
Gevolg is uiteraard dat er al veel pompen stuk zijn, en nog meer op de rand staan. Als dit zo gelaten word zal over enige tijd de schoonwater aanvoer helemaal ophouden, met ziekte tot gevolg, want dan gaan mensen weer water uit de rivier halen.
Het repareren van deze pompen kost niet zo veel geld maar er staan wel veel pompen in de omgeving. Graag zou ik wat geld bij elkaar willen sprokkelen om deze dorpen te helpen. Ik wil niet zomaar geld stoppen in deze pompen maar een regeling beginnen dat de lokale bevolking deels meebetaald. Dit door middel van een zeer kleine bijdrage per familie per maand. Op deze manier kan het onderhoud ook in de toekomst gegarandeerd worden.

 

De mensen aan het gas helpen.

Klinkt wat raar maar het is wel zo. Merendeel van de mensen (95%) kookt op hout of houtskool. beide worden verkregen door het kappen van bomen. En dat is natuurlijk geen goede zaak, zeker niet voor een regio die tegen de Sahara aan leunt. De mensen ontmoedigen doe ik vaak, maar dat brengt geen resultaat want er zijn weinig tot geen alternatieven. En je kan de mensen niet verbieden om te koken natuurlijk.
Mali beschikt over veel ruimte, maar door een combinatie van factoren wordt deze natuur flink afgebroken.

In de eerste plaats door de houtkap, waardoor je rondom steden en dorpen grote kale vlaktes aantreft. De groeiende bevolking heeft behoefte aan brandstof, dus men gaat steeds verder met kappen.

Op de tweede plaats wordt er, na het regenseizoen, vrijwel alles afgebrand. Er staat dan een zee van echt Afrikaans hoog geel gras en dat gaat allemaal de hens in. Ik heb geen antwoord op de vraag waarom ze dit doen. Heb het honderden keren gevraagd. Krijg honderd verschillende antwoorden die allemaal bullshit zijn. We doen het al eeuwen zo. Het is voor de veiligheid, in het dorren hoge gras kunnen slangen zitten. Het is voor de veiligheid, want als wij het niet afbranden kan het vanzelf in de fik raken (duhhh). Afijn, door dit vuur vergaan alle jonge boompjes en struiken, de natuur kan dus niet herstellen.

Op de derde plaats helpt het groter worden van de bevolking ook niet. Men fokt er hier lustig op los. Elke man heeft vier vrouwen, elke vrouw meer dan 5 kinderen. Deze moeten allen wonen, eten, hebben vee wat in een omheining moet staan (van hout uiteraard). Kappen dus met die bomen.

Je zou een oplossing kunnen verzinnen zoals solar koken, maar dat werkt maar gedeeltelijk. Want men begint vroeg i de ochtend voor het ontbijt (geen zon dus) en het avondmaal is pas laat in de avond (ook geen zon). Dan zou je wellicht een alternatieve brandstof kunnen gebruiken. Koeien poep is een goede brandstof, maar daar is er gewoon te weinig van.

In mijn ogen is de beste oplossing het gas. Daarmee kan je goedkoop koken (goedkoper dan houtskool kopen), het is sneller en schoner.

het zou niet zo moeilijk zijn om een gasfles distributie op te zetten, er is immers gas aanwezig in de grote steden. Maar dan zit je met het probleem van de gas stellen. Een gewoon gasstel, wat in de hoofdstad wel te verkrijgen is, is onveilig en onpraktisch. Onveilig in die zin dat ze allen van Chinese kwaliteit zijn waar het gas aan alle kanten uit lekt. Ik heb er ervaring mee, heb er twee keer een gekocht, het is schandalig. tweede probleem is dat deze gasstellen geen vlam bewaking hebben zodat bij een zugje wind het de vlam uit waait en je levensgevaarlijke situaties krijgt. Op de laatste plaats kookt men hier in grote ronde ketels, en die passen niet op de traditionele kook toestellen.

Voor al deze problemen is een oplossing te vinden, maar vind maar eens de juiste fabrikant die mee wil werken.

    Vuilverwerking

 

Ook in Afrika zie je steeds meer afval, en men weet er geen raad mee. Was vroeger alles organisch en werd het door de dieren opgegeten, tegenwoordig is er veel van plastic. Vooral de plastic zakjes en plastic flessen zijn een doorn in het oog. Ik zou graag een vuilophaaldienst en vuilverwerking willen opzetten om zo de beesten veilig te houden (die de plastic zakjes opeten) en de natuur en omgeving schoon en vrij van ziektes te houden. Dit kan allemaal simpel en hoeft niet veel te kosten, sterker, het kan zichzelf bedruipen als het moet.

Likes(1)Dislikes(0)