Mei 2014, Nederlands

Mei is de warmste maand in Mali, het was dan ook puffen. Ook in de nacht is het warm, ondanks ventilator is het vaak in het huis niet uit te houden. Slaap dan maar buiten. Maar ook daar is het, zeker tot een uur of 3 in de nacht gewoon puffen. Kletsnat kussen in de ochtend is dan ook helaas geen uitzondering.

Die hitte zorgt er ook voor dat je eigenlijk de hele dag geen puf hebt. Je wordt heet wakker en gaat nog heter naar bed. Overdag bied een plons in de rivier enig soelaas, naar dat duurt ook maar 10 minuten. Al om niet een bijzonder prettige maand dus.

Tja, wat doe ik dan nog aan nuttige dingen in zo’n maand. Eerlijk gezegd zijn het er maar weinig. Heb bamboe matten op mijn tinnen dak gelegd om te proberen de warmte binnenhuis draagbaar te houden. Het scheelde wel ene paar graden zolang er geen wind was want bij wind waait de warmte gewoon het huis in.
Heb ook heel lang lopen stoeien met elektra. Had uit Bamako een vrieskist gekocht. Niet om er in te gaan zitten (alhoewel dat wel heel verleidelijk is) maar om niet elke dag naar de markt te hoeven voor brood en vlees. Het ding vrat een ampere stroom, dus dacht dat ik dat met mijn huidige panelen wel zou redden. Niet dus. Had me beetje vergist in de berekening. omdat alles op 12 volt gaat bij mij is een ampère op 220 volt wel even 18 ampere op 12 volt. had verwacht dat het ding zo 60% van de tijd zou lopen maar in deze warme maand is dat eigenlijk 90% van de tijd. Dus dat ding gebruikt zo’n 15 ampère per uur, ook in de nacht als er geen zon is. Per etmaal dus 360 ampere aan stroom, dat is best veel. Nu eindelijk, de laaste drie dagen, heb ik de juiste combinatie van panelen en accu’s gevonden en loopt het redelijk goed.

Nog een keer een aanvaring met een slang gehad. Weer zo’n dikke slome, mijn hond Brox bleef maar blaffen dus heb de slang met een lange bamboe stok maar verhuisd naar een stuk braak liggend land. Was nog niet eenvoudig, het ding woog minstens 4 kilo.

De kippen hebben het ook in de bol. Van de kuikens die ik levend overhield bleken er drie hanen. Die kunnen ondeling niet met elkaar opschieten zodat er als het ware twee groepjes zijn ontstaan. De ouwe getrouwe, met pappa haan, slaapt netjes in het kippenhok. Hiervan sluit ik de deur snachts en dan heb ik in de ochtend rust. De nieuwe haantjes, samen met een kip, krijg ik het kippenhok niet meer in en slapen ’s nachts in een boom. Maar die beginnen dus al om 4 uur te kukelekuken. En daar ben ik niet blij mee, zeker niet als ik buiten slaap. Heb al eens geprobeerd de nieuwe haantjes te grijpen maar ze zijn veel te snel. Dus van de week gaat de schaar in de vleugel veren, kunnen ze de boom niet meer in.

Op 18 mei regende het voor het eerst. Het had al eerder gespetterd, het al al dagen gedreigd. Dikke wolken met heftige wind, maar het bleef steeds droog, of het regende een stuk verderop. Maar 18 mei was het raak. Met veel geweld melde de regen zich aan. Wind, onweer en koele donkere luchten. God wat heb ik die nacht heerlijk geslapen. De dagen daarop was het gewoon weer erg heet.

Op een zondag kwamen er 4 jonge mannen op bezoek. Dat gebeurt wel vaker, die komen onder een mango boom wat uitpuffen en genieten van de rust, vaak komen ze ook in de rivier zwemmen. Toen ik een minuut of tien later naar mijn tuinhuis liep voor wat gereedschap, zag ik de vier met grote emmers mijn mango bomen leeg halen. Heb ze vriendelijk verzocht Cool Camp te verlaten, dat vond ik geen steil.

Ja zegt Boly, terwijl hij genoot van zijn bakkie koffie. Hoor je die vogel? Ja zeg ik, kan niet missen, die vogel maakte een herrie waarvoor ze in Nederland de politie voor zouden bellen. Nou, zegt Boly, die roept de regen. Huh? Hoe bedoel je. Nou zegt Boly, als die vogel begint te praten, dan betekend dat, dat de regens dicht bij zijn. De vogel roept dan de regens. ohh, zeg ik, tja, dat is een manier om het te interpreteren.

Weer een week verder komen twee jongemannen mijn camping op. We willen een feest geven volgende week, en we willen dat hier doen. Er komen 70 tot 80 man, we verzorgen het eten en de muziek. Goed plan opper ik. Wat levert me dat op. Enfin, na wat onderhandelen komen we op 30 euro. Best veel geld voor hier. Dus de zaterdag daarop had ik al wat mensen ingehuurd om de boel in goede orden te leiden. Parkeerplaats aanwijzen, kijken of niet elke gek de mangobomen leeg sleept. Maar om 10 uur was er nog niemand en om 11 uur begreep ik wel dat er niemand kwam opdagen. Rare jongens die Afrikanen. In de avond komen de betreffende mannen weer aankakken. Ja, we begrepen dat jij dacht dat het feest vandaag was, maar het is echt pas 23 juni hoor. De 22ste komen we wat zeilen ophangen en stoelen neerzetten, de 23ste is het feest. Gadver, net weer op mijn rust zondag. Nou ja, het lijkt me ieder geval goede publiciteit. Dan maar een keer een zondag met wat minder rust.

In mei kwamen er ook weer wat kampeerders. De lang verwachte Peter en Els vielen binnen. Ik had al sinds Nederland kontakt met ze. In Zuid Amerika waren we elkaar net mis gelopen. Ze waren zo aardig geweest om voor mij een buitenboord motortje voor mijn Afrikaanse kano (Piroque) mee te nemen. Het was een gezellige tijd, alhoewel ik de dag na hun aankomst naar Kayes reed om in het kadaster eindelijk eens mijn eigendoms papieren aan te vragen. Maar verder aten en kletsten we wat af, bezochten de markt en zwommen in de rivier. Na een dag of drie kwamen Angelique en Joris ook binnen rijden. Met een joekel van een KAT1 en hond (Dummehund) was het een geheel Nederlands onderonsje.

Had uit Nederland een partij brillen verzameld van familie en bekende (Nog bedankt Cees en Addie). Had er direct na mijn terugkomst niet zo’n ruchtbaarheid aan gegeven maar alleen een bril aan de dorpoudste gegeven. Een bril van -8, hij kon weer wat beter zien melde hij trots. Maar toen ik een week of wat geleden liet weten dat ik wat brillen had liep het storm. De een na de ander kwam binnen lopen en ik maakte heel wat mensen blij. Merendeel van de mensen zoekt min brillen (dus voor veraf kijken) want leesbrillen…tja, dan moet je ten eerste kunnen lezen en ten tweede wat te lezen hebben. Beide niet dus.

Met Brox, mijn hond, gaat het niet goed. Niet wat gezondheid betreft, die is wel ok, maar het weglopen. Af en toe heb ik het idee dat hij alleen hier is rond etens tijd, dan peert hij hem gewoon weer. Heb hem begin van het jaar laten castreren in de hoop dat het hielp. Niet dus. Weet er eigenlijk geen oplossing meer op. De hond de hele dag vastbinden vind ik geen optie. Als het echt zo door gaat dan doe ik hem weg en neem ik een verse hond. Want een hond die alleen maar komt om te eten, is mij te Afrikaans.

En zo keuvelde ik de maand juni in. Ga zeker proberen de voetbal wedstrijden van het Nederlands elftal te zien, in ieder geval de eerste wedstrijd tegen Spanje. Als we die kunnen winnen voorspel ik een goed toernooi (verliezen in de finale tegen Brazilië), maar als het een kwakkel wedstrijd wordt, of zo’n 0-0 schaak partij wordt het niks.

Tot in juni ,grote groeten uit mooi Mali

2001total visits,1visits today