Project Tuin Dialakoto 2 (Afgerond)

Februari 2014

Het is twee maanden geleden dat ik U op de hoogte stelde van de voortgang van het project ‘ tuin voor de vrouwen van Dialakoto’. Er is in die tijd erg veel gebeurd, zal dat in het kort proberen smeuïg te vertellen.

De situatie aan het eind van mijn vorig relaas was misschien niet helemaal positief. Er doken allerlei problemen op. Gelukkig heb ik die, met wat doorzetting vermogen, allemaal kunnen overkomen.
De Chef-de-village heeft me het volledige stuk grond gegeven en het contract getekend zodat de tuin in ieder geval 10 jaar zal bestaan. Het kontrakt heeft een verleng mogelijkheid van wederom 10 jaar, Ben redelijk zeker dat daar gebruik van zal worden gemaakt, maar, 10 jaar is ver.

Heb het hekwerk af kunnen maken. Kwam twee rollen hekwerk te kort en dat heb ik (duur) in Manantali bij moeten kopen. Ik heb de water installatie goedgekeurd (nadat ik de loodgieter wel 10 keer terug heb laten komen) en de poort geplaatst. Deze ietwat schuin, zodat de deur altijd vanzelf dicht valt.
Hierna was het akkers uitzetten, dat was nog een hele klus. Onder sommige akkers lagen grote stenen. In plaats van die te verwijderen (vrijwel onmogelijk) heb ik de betreffende akkers iets groter gemaakt. Alle akkertjes netjes met paaltjes afgezet en met touw omrand en een nummer gegeven. 45 akkertjes in totaal. Daarna gezocht naar een manier om deze akkertjes eerlijk te verdelen. Een akkertje vlakbij een kraan is natuurlijk erg gewild, ook de hoeken zijn in trek. Omdat ik in een corrupt land woon moet ik me aanpassen. Dus heb de chef-de-village eerste keus gegeven, daarna Boly en daarna Mourike (die veel heeft meegeholpen). De rest van de nummers heb k in een hoge hoed gegooid (nou ja, mijn vestzak dus) en in de eerste week van Januari ben ik deze gaan verdelen onder de vrouwen. Tegelijkertijd heb ik elke vrouw zaden gegeven van Bakker Brother. Wortel, kool, tomaat, sla, komkommer, aubergine, gombo en ui. En toen ik alles uitgedeeld had, had ik een akker tekort.

Men had mij het verkeerde aantal doorgegeven. De laatste vrouw kreeg dus geen nummer van me, de vestzak was leeg. Nu was dit de vrouw waarmee ik nog een appeltje te schillen had, dus liep niet zo hard om dat probleem op te lossen.
De eerste dag na uitdeling stonden er al diverse vrouwen hevig in de grond te hakken. Hun akkertjes werden bevloeid. Men kwam met grote tijlen aan. Vulde die met water en liep dan naar het akkertje om het daar te dumpen. Niet echt handig, dus heb ter verfijning aan elke kraan 4 meter waterslang gezet zodat iedereen hun akkertje gewoon nat kunnen spuiten.

Het is nu eind januari en alle akkers zijn in gebruik. Behalve de voorheen genoemde zaden zijn er ook bonen en kasave (maniok) geplant. en alles ziet er gezond uit.
Er blijft nog wat werk over. Moet het hekwerk nog deels van onder vast in de grond zetten, zodat er geen geiten of schapen onder door kunnen piepen. De spullen er voor liggen al klaar maar heb er de afgelopen weken geen tijd voor gehad. Lees voor dat relaas mijn verslag van Januari op de website www.coolcampmali.com onder de kop stories (moet wel eerlijk zijn en vermelden dat ik wat achter loop met mijn verslagen). Ook heb ik een hoekje gereserveerd om tuinafval neer te gooien, zodat er compost aangemaakt kan worden. Hiervoor moet ik nog een paal plaatsen en twee stukjes hekwerk monteren.
Deze twee zaken zal ik aankomende week gaan voltooien. Inshallah natuurlijk.
En dan is de tuin voor wat mij betreft, 100% af.

Verder is er nog iets minder dan 400.000 CFA over (590 euro om precies te zijn), dat staat gereserveerd om een huisje op het terrein te gaan zetten. Ik vermoed niet dat ik daar het hele bedrag voor nodig heb. Indien er geld overblijft verschuift dit naar een toekomstig project.
Met het huisje wacht ik heel even. om twee redenen. Ten eerste zijn er nog geen gewassen die klaar zijn en gestolen kunnen worden, dus is er nog geen behoefte aan een waker. Ten tweede heb ik de vrouw, die bij het uitdelen van de akkers naast de boot viel, het plekje gegeven waar ik het huisje geplanned had. Moet daarvoor dus een andere oplossing zoeken. Het huisje kan eventueel buiten het hek, naast de ingang gemaakt worden.

Alom is het resultaat bevredigend. Het heeft veel tijd en energie gekost maar het final-product is goed. Ik verwacht dat de vrouwen het eerste jaar, tot de regentijd, er vol energie zullen planten en verbouwen. Daarna zal het wat afzwakken omdat het plantseizoen begint. Men heeft dan minder tijd. Na het regenseizoen, is de ervaring, zullen er een aantal vrouwen afhaken. Dat is de ervaring van andere die al jaren tuinen hebben, zoals Willem Snapper in Mopti. Ik heb daarvoor in de clausule staan dat als er een akker twee maanden leeg gelaten wordt, ik het aan een ander mag geven.

Al eerder heb ik vermeld dat alle akkers mij 100 CFA per maand gaan geven. Dat is omgerekend 15 eurocent. Voor de westerling niks, en eigenlijk voor een arme Malinees
ook niet. De eerste maand heb ik ze vrijgesteld, maar vanaf eind februari ga ik innen. Dat geld wordt in een potje gedaan voor onderhoud, aanschaf van materiaal en zaden, de waterleiding rekening, etc.

Goed, nogmaals, ik ben erg tevreden met het resultaat en dat mag U ook zijn. Immers heeft U de tuin gefinancierd. U mag dus ook trots zijn op een stukje Afrikaanse ontwikkeling. We hopen met z’n allen dat door deze tuin er wat minder rijstbuikjes in het dorp gaan rondlopen, de algehele gezondheid en financiële situatie verbeterd. Ik wil U bij deze nogmaals bedanken voor Uw hulp.

Mochten er vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik ze graag. Zal ieder geval over een paar maanden weer laten horen hoe het met de tuin gaat.

Likes(2)Dislikes(0)