Hulp projecten

Laatst geupdate op 14 januari 2014 (pagina in ontwikkeling)

Behalve hulp op persoonlijk niveau geef ik af en toe wat hulp op project basis aan de lokale bevolking.
De bevolking hier is erg arm en is er sinds de oorlog in 2013 zeker niet op vooruit gegaan.

Ik hanteer de maatstaf dat ik alleen projecten doe die kleinschalig zijn die de lokale bevolking helpt zichzelf te helpen.

Geld voor de projecten sprokkel ik bij elkaar via vrienden en familie en meer dan 100% van het geld gaat in deze projecten. Dus geen dure kantoren, salarissen of dikke auto’s. En ik zeg meer dan 100% omdat ik er altijd zelf ook aan bijdraag.

Ik zou zo graag nog een aantal hulp projecten op touw zetten, maar het ontbreekt meestal aan geld, ook bij mij. Zo zou ik graag :

    De mensen aan het gas helpen.

Klinkt wat raar maar het is wel zo. Merendeel van de mensen (95%) kookt op hout of houtskool. beide worden verkregen door het kappen van bomen. En dat is natuurlijk geen goede zaak, zeker niet voor een regio die tegen de Sahara aan leunt. De mensen ontmoedigen doe ik vaak, maar dat brengt geen resultaat want er zijn weinig tot geen alternatieven. En je kan de mensen niet verbieden om te koken natuurlijk.
Mali beschikt over veel ruimte, maar door een combinatie van factoren wordt deze natuur flink afgebroken.

In de eerste plaats door de houtkap, waardoor je rondom steden en dorpen grote kale vlaktes aantreft. De groeiende bevolking heeft behoefte aan brandstof, dus men gaat steeds verder met kappen.

Op de tweede plaats wordt er, na het regenseizoen, vrijwel alles afgebrand. Er staat dan een zee van echt Afrikaans hoog geel gras en dat gaat allemaal de hens in. Ik heb geen antwoord op de vraag waarom ze dit doen. Heb het honderden keren gevraagd. Krijg honderd verschillende antwoorden die allemaal bullshit zijn. We doen het al eeuwen zo. Het is voor de veiligheid, in het dorren hoge gras kunnen slangen zitten. Het is voor de veiligheid, want als wij het niet afbranden kan het vanzelf in de fik raken (duhhh). Afijn, door dit vuur vergaan alle jonge boompjes en struiken, de natuur kan dus niet herstellen.

Op de derde plaats helpt het groter worden van de bevolking ook niet. Men fokt er hier lustig op los. Elke man heeft vier vrouwen, elke vrouw meer dan 5 kinderen. Deze moeten allen wonen, eten, hebben vee wat in een omheining moet staan (van hout uiteraard). Kappen dus met die bomen.

Je zou een oplossing kunnen verzinnen zoals solar koken, maar dat werkt maar gedeeltelijk. Want men begint vroeg i de ochtend voor het ontbijt (geen zon dus) en het avondmaal is pas laat in de avond (ook geen zon). Dan zou je wellicht een alternatieve brandstof kunnen gebruiken. Koeien poep is een goede brandstof, maar daar is er gewoon te weinig van.

In mijn ogen is de beste oplossing het gas. Daarmee kan je goedkoop koken (goedkoper dan houtskool kopen), het is sneller en schoner.

het zou niet zo moeilijk zijn om een gasfles distributie op te zetten, er is immers gas aanwezig in de grote steden. Maar dan zit je met het probleem van de gas stellen. Een gewoon gasstel, wat in de hoofdstad wel te verkrijgen is, is onveilig en onpraktisch. Onveilig in die zin dat ze allen van Chinese kwaliteit zijn waar het gas aan alle kanten uit lekt. Ik heb er ervaring mee, heb er twee keer een gekocht, het is schandalig. tweede probleem is dat deze gasstellen geen vlam bewaking hebben zodat bij een zugje wind het de vlam uit waait en je levensgevaarlijke situaties krijgt. Op de laatste plaats kookt men hier in grote ronde ketels, en die passen niet op de traditionele kook toestellen.

Voor al deze problemen is een oplossing te vinden, maar vind maar eens de juiste fabrikant die mee wil werken.

    Vuilverwerking

Ook in Afrika zie je steeds meer afval, en men weet er geen raad mee. Was vroeger alles organisch en werd het door de dieren opgegeten, tegenwoordig is er veel van plastic. Vooral de plastic zakjes zijn een doorn in het oog. Ik zou graag een vuilophaaldienst en vuilverwerking willen opzetten om zo de beesten veilig te houden (die de plastic zakjes opeten) en de natuur en omgeving schoon en vrij van ziektes te houden. Dit kan allemaal simpel en hoeft niet veel te kosten, sterker, het kan zichzelf bedruipen als het moet.

ik heb nog meer ideeën, die komen hier ook te staan

2277total visits,1visits today