Hoe kom ik er

Cool Camp vind je vlakbij Manantali.
Manantali ligt 150 km ten zuiden van Kayes of 150 km ten noord-westen van Kita.

GPS coördinaten N13 11.721 W10 26.582.

Vanuit Kayes

Komend van Kayes, het noorden dus, volg je de mooie  teerweg aan de zuidelijke kant van Kayes richting Bafalubé. De weg begint goed alhoewel er hier en daar wel een gat in de weg zit. Houd je ogen dus goed open en rijd niet te snel. Ook al omdat er hier en daar snelheids heuvels zijn zonder bord.

Zo ook vlak voor de enkel baans brug over de baffing. Na de brug wordt de kwaliteit van de weg minder, met zo her en der een erg slecht stuk er tussen.

Vlak voor Bafalubé zal je, totdat de nieuwe brug klaar is (als ze hem ooit gaan bouwen), met het pontje over moeten. Pontje is groot genoeg, dus ook voor vrachtwagens. De laatste paar keer dat ik er was, was de motor stuk en stonden 6 sterke afrikanen met lange bamboe stokken de pont over te duwen. Gaat ook, alleen duurt wat langer. De prijs voor het pondje is normaal gesproken  2500 franc voor een personen auto en 4000 voor een truck. Laat je niet afzetten, de kapitein heeft een grote portemonnee die altijd voller kan.

Als je met de motor of een gewone auto komt (die niet te laag is), kan je de pont verlaten aan de kant van Bafalubé. Je volgt dan de rivier tot aan de spoorweg en gaat de spoorbrug over.
Kom je met een grote auto of vrachtwagen is de spoorbrug verboden. Ook als je een auto hebt die erg laag op se wielen staat. Omdat je met een wiel naast de spoorbaan rijd en de andere boink*boink*boink over de bielzen gaat, moet je niet met een laagliggende BMW aankomen, met dat soort auto’s moet je de route van de vrachtwagens nemen. Je vraagt dan aan de schipper om je af te zetten aan de kant van Manantali.
Rijd ongeveer 5 km naar het zuiden over een hobbelige gravel weg en sla dan rechts af voor het  eerste dorp . Je komt dan uit bij de spoorbrug, maar dan aan de goede kant van de rivier natuurlijk.
Vanaf hier volg je de weg richting Manatali (ongeveer 80km). De weg is nieuw en je zal weinig verkeer tegen komen.

Eenmaal bij Manantali aangekomen is er eerst een peage post die verlaten is. 2 km daarna een politie controle. Die stelt niet veel voor, men is gewoon nieuwsgierig, als men er al is en wakker is. Mocht je problemen hebben noem je mijn naam en Cool Camp maar. Als ze niet weten wat je bedoelt, 100 meter na de politie post staat een groot bord aan de kant van de weg van Cool Camp.

Rijd het dorp Manantali voorbij (tenzij je wat inkopen wilt doen) en volg de teerweg tot de kruising waar je niet verder rechtuit kan (mag). Vergeet niet voor het stopbord te stoppen (ECHT STOPPEN) anders gaat het je geld kosten. Je ziet nu de Dam voor je. Naar Bamako sla je links af, naar Cool Camp sla je rechts af en rijd je rechtdoor de enige brug de Baffing rivier over (foto momentje). Vlak na de brug sla je rechts af een ‘gravel’ piste op en na 500 meter zie je het bord ‘Cool camp’ op een boom aan de rechterkant. Sla hier dus rechts af, en na 100 meter links de betonnen weg op (denk aan de afwaterings geulen, rijd langzaam). je arriveert nu bij Cool Camp.

Vanuit Bamako

Als U uit de richting Bamako komt, rijd U noordwaarts naar Kati. Kati is de plaats waar het leger zijn bivak heeft. Volg de rondweg rond Kati en aan het eind van de rondweg bij de rotonde rechts af. Blijf de weg volgen langs de vele vele vrachtwagens die meestal aan de kant van de weg geparkeerd staan. U komt nu langs een controle post waar U meestal zo door kan rijden (want hij is eigenlijk voor vrachtverkeer). Verder door komt U bij de tol huisjes (Peage). Hier moet U betalen (500cfa voor een normale auto, 1000 voor een vrachtwagen).

Pal hier na slaat U links af richting Kita. Deze geasfalteerde weg loopt tegenwoordig helemaal door richting Senegal maar staat nog op geen enkele kaart. Elk dorpje heeft zijn eigen snelheids heuvels gebouwd, dat houd wat op maar altijd leuk deze dorpjes te bekijken. Vlak voor Kita eerst een peage post (weer betalen) en daarna een gezamelijke politie/gendarmerie/douane post. Kita heeft ook een rondweg, dat is linksaf zo’n drie km voor de stad (2km na de politie en peage post). Het is de enige asfalt weg die links af slaat dus kan niet missen. Nu is Kita op zich geen onaardig stadje. Het heeft een leuke markt en het is de laatste plaats om brandstof te kopen voor Manantali. Er is een bank en een pin automaat (BDM – Visa)

De weg blijft oost gaan en is anno 2024 niet in geweldige staat.  40 km na Kita komt u in een dorpje dat Tambaga heet. Voordat u het eigenlijke dorpje binnen rijd staat er rechts aan de kant een wegwijzer richting Manantali. U verlaat het asfalt en krijgt nu 100 km piste. De kwaliteit er van is wisselend met de seizoenen. Tijdens het hoogtepunt van het regen seizoen (augustus tot oktober) kan hij slecht zijn maar normaal gesproken is de weg redelijk, je kan echter moeilijk snelheid maken op deze piste. Het is dan misschien raadzaam bij het oprijden van de piste even te vragen of de weg open is als het heel veel geregend heeft. Op zich is de weg altijd open, maar tijdens het regen seizoen gebeurt het wel eens dat er een vrachtwagen in de modder in zakt en de hele weg blokkeert. Dat kan zich snel oplossen maar ook twee weken duren (in 2012 was de weg bijna 6 weken geblokkeerd door 3 vrachtwagens die naast elkaar tot de assen in de modder stonden).

In het droge seizoen is de piste redelijk maar hobbelig. Hier en daar wat wasbord. U komt door authentieke Malinese dorpjes met vriendelijke mensen. Er is maar een weg dus je kan niet mis rijden. Met een personen auto doe je ongeveer 3 uur over, een grotere auto een uurtje langer.
Na 100 km rijd je de berg af en bent u in Manantali. Boven op de berg ziet u links de enorme dam. Als u rechts kijkt ziet u het enige (witte) huis aan de overkant van de rivier, daar moet U zijn. Moet wel zeggen dat ik zoveel bomen heb geplant dat mijn huis wat moeilijker te zien is de laatste tijd.
Rijd langzaam naar beneden (let op ezelskar tegenliggers) en op de eerste vierweg kruising (er is daar ook een kleine politie controle post) rijd U recht door. U gaat dan de brug over, de rivier de Baffing aan uw voeten (hebt u al zin om in het water te springen?).
Eenmaal de brug over gaat u na 50 m rechtsaf de piste op. Na 200 meter ziet u aan de rechterkant een pad met daar een bord ‘ CoolCamp’ in de boom. Lokale hebben in 2024 de boom in de fik gestoken omdat er een wespen nest in zat. Sla hier in en volg de borden, U arriveert nu in het paradijs…Welkom
Komende vanuit Keniaba (grens Senegal)

Op de niet altijd accurate Michelin map staat er een directe verbinding tussen Keniaba, aan de grens met Senegal, en Manantali, via Koundian. Deze weg bestaat, maar is niet echt een snelweg. Rondom Casama is een zogenaamde Valaise, een aantal bergjes waar je zeker met een grote auto goed moet kunen sturen. Zelfs met een kleine zal het niet eenvoudig zijn. Het probleem is dat de weg eigenlijk een brommerpad is en de begroeiing dus erg dicht is waardoor je met een auto wel wat krasjes zal oplopen. Maar ik heb genoeg gasten gehad die deze weg gereden hebben, zelfs met vrachtwagen, dus wie een avontuur wilt…
Met motor is het te doen. De omgeving is erg mooi en de dorpjes altijd vrolijk en vriendelijk. Voorbij Koundian wordt de weg iets beter. In totaal is het vanaf Keniaba bijna 100 KM, een stuk korter en mooier (en leuker) dan het onderstaande alternatief.
Je kan ook de nieuwe asfalt weg van keniaba naar Kita nemen (die anno 2022 ook niet in beste staat is) , om 40 km voor Kita, bij Tambaga, links of te slaan richting Manantali. zie voor dit stuk de beschrijving vanuit Bamako. Dat hele stuk is dik 300 KM en de teerstraat is ietwat saai en tegen woordig af en toe druk met vrachtwagens die richting Dakar rijden.

laatste update: April 2024