April 2014, (NL)

April 2014

In April deed ik mijn visite naar Nederland. Het begint dan normaal gesproken erg warm te worden in Mali, did jaar viel dat nog wel mee. Op 1 april precies reed ik dan ook richting Bamako om op 3 april het vliegtuig naar Amsterdam te pakken.
Ik liet Geert en Ola achter op mijn camping, ze stonden er al een paar weken en hadden besloten nog een dag of tien te blijven. Dat er wat vreemds aan de hand was met ze ontdekte ik pas bij terug komst. Ik sleepte een 10 kilo pakket voor ze mee naar Nederland, dom van me.
De vlucht en visite naar Nederland was weer een feest. Uiteraard altijd leuk vrienden en Familie weer te zien. Mijn vader was zowaar terug in Nederland, het was lang geleden dat ik hem had gezien. Buiten dat was het jaarlijkse gevecht met mijn koffers weer een lastig iets. Wil altijd zoveel mee nemen maar helaas. Dat vind mijnheer luchtvaartmaatschappij natuurlijk wel leuk, want over gewicht kost goud geld. maar ik niet. En met een koffer van 23.5 en een van 22.8 op de terugweg viel ik precies binnen de 23 kilo norm. Even die 10 kilo handbagage niet erbij tellende natuurlijk.
De vlucht terug was vlot en probleemloos, ook de douane in Bamako keek niet naar me om (of misschien liep ik er wel zo snel doorheen dat ze me niet zagen).

Terug in Manantali verwachte me een aantal onaangename verassingen. Geert en Ola waren als dieven in de nacht vertrokken zonder hun rekening te betalen. Drie weken hadden ze van me geprofiteerd, mijn bier gedronken, water uit mijn ijskast, de eieren vanonder mijn kippen vandaan gehaald en mijn halve moestuin leeg gevroten. Had ze geholpen bij ziekte en ze zelfs mijn hutten laten gebruiken om te douchen en toiletteren. En daar krijg je dan dat soort misselijkmakende kinderachtige Hollandse kleinzieligheid voor terug. Fijn Ola en Geert Rijmenam, zogenaamde architecten maar uiteindelijk na wat zoeken gewoon bouw en onderhoud mutsen uit het westen. En het dan ook nog presteren om mijn Ikea zonnelamp mee te jatten die ik ze geleend had. Bah. Ik hoop dat ze onderweg een hoop ellende oplopen en voor diegene die onderweg zijn.. kijk eens uit naar twee grote motoren met Nederlands nummerbord op weg naar Zuid Afrika. En laat dan je stuur per ongeluk eens los. Mocht je ze treffen, pas op het zijn gewoon een stel oplichters.
Tweede verassing was dat de waterleiding maatschappij in al haar Afrikaanse wijsheid had besloten om alle water aansluitingen aan deze kant van de rivier maar af te gaan sluiten. Zonder er bij na te denken, zonder iets te controleren. Het bevel kwam uit Bamako, daar zat blijkbaar weer eens een nieuwe directeur, zucht.
Onmiddellijk maar alle mensen die een aansluiting hebben bij elkaar getrommeld om een aktie plan op te stellen. Die ontwikkelingen vertel ik dus volgende maand.
Derde verassing was dat bijna al mijn papaja bomen dood waren. In de kleine 4 weken dat ik weg was had men duidelijk niet goed voor de spullen gezorgd. Veel bananen bomen verdroogd, een aantal jonge bomen dood. Ernstig, ik was echt niet blij.
Derde verassing was dat de man die mijn stuk land had gekocht (het land waarover ik zo’n probleem had met de burgermeester) geen geld had. Hij had de helft betaald en zou 31 april de rest betalen. Maar lange verhalen, ach en wee, kortom, hij kon nu niet betalen. Maar zou dat in de komende maanden wel doen beloofde hij. Heb daar zo mijn twijfels over maar hij heeft het land netjes bijgehouden en zolang hij niet alles betaald heeft blijft het land van mij. Dus veel risico loop ik nu ook weer niet.
Hield me die laatste dagen van April bezig met het ruimen van de resten van mijn afwezigheid, het aansturen van de waterjongen en het uitpakken van mijn koffers en schoonmaken van huis wat onder een dikke laag stof zat. En toen was April al weer voorbij…

Een reactie plaatsen

December 2013, Nederlands

December 2013 Nederlands

December is een heerlijk koele maand in dit deel van Mali. Qua temperatuur een beetje vergelijkbaar met de zomer in Nederland. Helaas is het ook de tijd van het grote branden is (men fikt hier alles, maar dan ook alles plat), gekoppeld aan soms veel zand in de lucht, is het misschien niet zo’n goede tijd voor mensen met astma. Geukkig heb ik daar al jaren geen last meer van dus ik geniet van het koele weer. Overdag zo een graad of 25 a 30, nachts afkoelend naar heel soms wel 14 graden. Brrrr, koud.

In tegenstelling tot de bouw van de tuin voor de vrouwen van Dialakoto, ging de bouw van de school vlotjes. Op het moment dat ik dit schrijf, tweede week december, zit het dak er op, de ramen en deuren zijn gemonteerd, de laatste hand wordt gelegd aan plafonds en elektra. Rest het afwerken en verven. Dat moet eigenlijk over twee weken klaar zijn.
Met de tuin loopt het niet zo vlotjes. In eerste instantie ging alles goed, ik heb water aan gelegd, kranen gemonteerd. Zonder te veel problemen. Toen werd het tijd om de palen voor het hekwerk te gaan plaatsen. De Chef-de-Village had, via zijn vrouw laten weten dat het stuk grond toch echt te groot was en ik vijf meter in moest korten. Daar was ik niet bij mee maar is te overkomen. Hielp zelf mee met het plaatsen van alle palen aan een kant, en gaf opdracht de rest ook zo te plaatsen. De mutsen draaide de palen, die een L vorm hebben, echter allemaal om en zette ze in het cement. Toen ik de volgende dag ging kijken was ik niet echt blij. Maar goed, ook hier vind ik wel een oplossing op, het is alleen iets meer werk.
Erger was, dat toen ik daar aan het werk was, de chef-de-village langs kwam strompelen. Toen ik hem vroeg waarom hij die 5 meter had ingekort kwam er een relaas van wel 10 minuten. Allemaal in Malinke taal, dus ik snapte er helemaal niets van. Maar Murike, een oude baas, die mee hielp met het plaatsen van de palen, vertaalde dat de chef het er plots niet meer mee eens was, dat ik zijn grond gebruikte. Dit ondanks eerdere afspraken. Ik snap tot nu toe nog steeds niet waarom niet. Maar ik was genoodzaakt het werk te stoppen.
Belde de volgende dag de burgermeester, die had immers meegeholpen met de totstandkoming van het akkoord met de chef. De burgervader was echter op verkiezing campagne en in geen velden of wegen te bekennen. Het duurde een week voor ik hem eindelijk te pakken kreeg. Ik kom morgen langs, schreeuwde hij door de telefoon. Enfin, het is nu een week later en ondanks herhaalde verzoeken en wat venijnige sms’ jes mijnerzijds is mijnheer blijkbaar te beroert om te verschijnen.
Na een week besloot ik zelf langs de chef te gaan en uitleg te vragen. Blijkbaar had hij al onder druk gestaan van zijn dorp bewoners. Nou je mag die 5 meter wel gebruiken hoor. ja potverdrie, ik had al die palen al de grond staan, kon ik ze dus er allemaal weer uithalen.
Ik wilde graag dat hij het kontrakt tekende, maar hij beweerde bij hoog en laag dat hij dat al lang gedaan had. Terug op weg naar huis kwam ik de burgermeester tegen op zijn brommert. Nee, de chef heeft echt nog niet getekend, hij zou hem het diezelfde laten tekenen beweerde hij.
Ik werd er een beetje pissig en ongedurig over en had zo’n gevoel van ‘ Ik wil nog wel even wachten op een oplossing, maar als het te lang gaat duren haal ik alles weg en kan Dialakoto fluiten naar zijn tuin. Er zijn genoeg dorpen die het wel willen.’ Maar zo ver is het echter nog niet.

In Mali hebben volks vertegenwoordiger verkiezingen plaats gevonden. Met veel lawaai en het geven van kado’s. Vooral kado’s, want zonder het geven van een kado stemt er geen hond op je. Mooi programma, goede ideeën? niet belangrijk. De kado’s zijn veel belangrijker. Dat is allemaal goed verlopen en achter de rug, gelukkig. Het moet allemaal democratisch zijn, maar hoorde achteraf dat de opkomst erg laag was. Volgens BBC radio hadden veel mensen niet gestemd omdat men heilig geloofd dat alle politici zo corrupt als de neten zijn. Stemmen heeft toch geen zin. Welke politici je ook kiest, maakt niet uit voor welke partij, zijn alleen maar uit op eigen belang.
Normaal hecht ik niet zo’n waarde aan wat de BBC radio brengt, want die lullen ook maar voor eigen belang, maar in deze heeft men waarschijnlijk wel gelijk. De corruptie is hier in alle lagen aanwezig.

Voorbeeld hiervan is mijn bezoek aan de forestier, zeg maar de man verantwoordelijk voor bosbouw. Ik hoor dagelijks mensen bomen kappen om me heen. Dat is dood zonde want het kappen, gecombineerd met het afbranden, zorgt er voor dat er weinig nieuws groeit en dat wat er is, omgehakt wordt.
Vond het buro van de man ergens achteraf. Er zat een ventje, verveeld TV te kijken. Waar is je chef, vroeg ik. Die is met wat blanken naar het Nationale park. Die man is dus aan het bij beunen. Ik wist dat er nog iemand hoorde te zijn, die was er echter ook niet en kwam later. Toen ik later terug ging zat deze man, die normaal gesproken controles moet uitvoeren, ook verveeld tv te kijken. Ja, we zijn wat ‘ understaffed’ , legde hij uit. Vertaald betekend dat, geef me wat geld en ik ga controleren. Zo niet ga ik de hele dag verveeld TV kijken.

Tweede week van december was eindelijk de zoveelste kogel door de zoveelste kerk, de chef-de-village heeft het contract getekend. Dus ik kon weer aan de slag met het plaatsen van de palen voor het hekwerk, het hekwerk zelf plaatsen en de grond voorbereiden op verbouwing. Dat koste nogal wat tijd allemaal want ik wilde de mensen het niet meer alleen laten doen. En zo reed ik elke dag wel 10 keer heen en weer, uiteraard alles op eigen kosten. Er moesten paaltjes gemaakt worden voor afbakening van de akkertjes, touwtjes gespannen en eind december was eigenlijk alles wel klaar.
De overdracht was begin januari, dus dat vertel ik lekker volgende maand.

Ondertussen druppelde er ook wat toeristen binnen. Ria en Gerrit, Nederlands stel, Richard Woudenberg, een Nederlandse motor rijder, en Stina en Turi, een Zwitsers koppel. Allemaal aardige mensen die veel reisverhalen kunnen vertellen, dus het was weer veel blabla tussen al het werk door. Alle drie kwamen voor een nacht en bleven bijna een week, toch wel een teken dat mijn plek een goede is.

Op kerstdag werden er 5 kuikens geboren. Ik heb ze maar namen van die dag geven. Jezus, Maria, Casper, Balthazar en Melchior. Omdat ik nog niet weet welke kippen en welke hanen zijn, heb ik geen idee welk kuiken welke naam heeft, dat komt later wel.

Verder gaat de gezondheid goed, heb uiteraard het voornemen om op 1 januari te stoppen met roken. Maar daarover meer volgende maand

Een reactie plaatsen

October 2013, English

Here my ramblings about the month of October 2013

October was october. Really? Let me explain. October was a month which was not meat, nor fish. A month like march in Europe. Not summer, not winter, a bit of all. Rainy season had sort of ended, cold season not really started. Not a bad month, but I would prefer november to start quickly. The mosquito’s are still here, it rained once in a while but more often threatening dark clouds would roll in, the occasional thunder bang would sound and then it would all blow over without a drop. The heavy winds would cool things dow, but also made many young papaya fruits drop from the trees.

Around me the corn was getting harvested. The millet and peanuts would take some more time, and really needed some more rain. The tall grass is slowly turning yellow and I am looking forward to what they call the ‘cold’ season. The most agreeable season in Mali. Day temperatures down to 30 and at night a cool 15. The nights feel colder then that and I will need to find my warm duvet. The locals speak about frost. Haha, they have never seen frost here. Its just their imagination.
Talking about imagination, the locals think that eating banana’s will clean your body from all the sand. Very healthy food they claim. If you do not eat them, your body will be filled with sand. I do never eat sand, but in the local villages, where they cook on fires in their sandy villages, there is always sand in the rice. But the banana cleaning this, was quite new to me. Perhaps just an African banana placebo.

In the beginning of october I received some generous gifts for the garden project, one of which was a very generous one from my father. I have now acquired sufficient funds to start the project, and I thank all who contributed. But those will get a separate mail soon.

The project itself is no without hurdles. The director of the water utility company kept changing his mind about allowing the connection. However, I think I should be able to solve these, and other small problems and that the project will start in a few weeks time. Now the piece of land available is still occupied by peanuts. Once they get harvested, things can go ahead.

I kept busy with another project. A Dutch aid agancy, who have constructed some schools here in the area, had some problems with the realisation of two school buildings. The project had been halted about a year ago and they asked my to help to get things back on track. No problem of course, the two buildings are located about 5km from me. I have some decent builders and I asked them a cost estimate to finish the schools, and things are back on track now.

Half way october I got sick. Due to the symptoms i quickly decided it was malaria and took the appropriate medicine. Normally I should recover within a day, or at least get a little better, but after two days I still had a fever of 39.8 and was laying in bed with chattering teeth. I had a good look at my medicine box and discovered the expiry date was 6 months back. Yeah, that was probably my problem, so took lots of paracetemol to get the fever down and dragged my body to the local hospital. The malaria test was indeed positive and after some injkections and new medicine, the I got the malaria under control. But due to the days of high fever, my body was week and I felt like an old man for the next two weeks.

My five new little kittens where growing up fast, they started playing around the house. Their mom was getting more annoying by the day, begging for food at all times, even after just having eaten a huge mouse or big fish. When she started miaowing in from of my bedroom window at night, I decided to gibe her away to somebody else whenever her kittens could survive without her. I was fed up with having kittens every 6 months from a lazy cat who was only bothering me for food all day and was to lazy to catch the mouse. I will keep two young male kittens, and take it up from there.

My own vegetable garden is a little empty. We had cleared about half of it to plant unions and potatoes. But buying the potato’s to plant was more difficult then expected. Every time I was promised the things, and they never arrived. No no, they will be here in two weeks, only to hear the same story again two weeks later. It meant that the garden netted less this month. Not to much of a serious problem for me, more so for Boly, who takes half the proceeds.
However, the papaya’s are doing well, as are the suncums (no idea what they are called in english, a sort of big golfball, when opened sweet and a cross between a pineapple and a banana). Also the banana’s are starting to deliver, the figs as well, so there is still some income.
Managed to buy another piece of land not to far away. Boly’s brother wife did not have children for a long time, a sin here in Mali. So she had to be send to the doctor, and perhaps operated on. So to get the money he offered me the piece of land. I accepted happily. It is not adjacent to my land but perhaps I can trade it for a piece of land which I would rather have later on. Another piece of land that I wanted to buy fell through, the owner asking to much money and never keeping his promise. When he is ready, I am sure he will come back. The reason i want soem land is to create a buffer around my property where no cows or donkeys are parked and where i can let all trees grow happily, instead of the locals cutting down any tree that does not best fruit. I would like to create sort of like a forest around my property.
The land for the garden project was being cleaned. Every sunday the men from the village would work on it for a few hours. The brush has been cut and once I get all the green lights, I can start straight away. The guy from the water utility still has not made up his mind. It seems he is going to retire in a few months and he wants some cash. Well, I have gotten the money from mostly European’s, and they have donated the money to create a garden, not to grease the pocket of some African civil servant. If needed I am going over his head to his office in Bamako, see who laughs last.

If you die here in Mali, you get buried. No surprise there, and no, i have no plans in that direction yet. Cremation is out of the question. There is enough space in Mali. Strange is that they believe, that when you get buried as a good person, you will not decompose. If they dig you up, even after a century, your body will still be intact. If however you have not been a good person (a good believer that is) your body will be eaten by insects and nothing will be left. After even weeks, your body has turned into dirt.
Boly is also convinced (as are many others) of the last judgement. Upon dying, two angels will sit upon your shoulders, one left, one right. The one on the right will carry a list of all the good things you have done, the one on the left obviously a list of all your gad actions. Then judgement is being passed. The angels, together with all living things that you have come into contact with during your life, including animals and plants, will decide your faith. Will you go to paradise or will you burn forever? That is one of the reasons that youngsters take religion lightly, but when they get older and closer to death, they become faithful believers.

At the end of october I really needed to go to Bamako. Always try to postpone this trip as long as possible. I do not like big cities, Bamako is no exception. Its to busy with to much traffic, to much pollution, police, mosquito’s and people. But I had to buy the fence for the vegetable garden, water pipe, taps and all connecting materials. Worse, my coffee was almost finished and the technical control of my car was expired. The latter could give me problems on the way to Bamako and I was not looking forward to that. Also wanted to visit the hospital for a scan, anyway, enough things to keep me busy.
Decided to take Boly along and on the 27th left early in the morning. The road was long and boring but all went well until I got into Bamako. An a crossing two police officers blew their wisles and gestured that I should stop. I looked the other way, ignored them and kept on going, something you would never do in Europe. They might have phoned their colleagues two km further on and three of them jumped on the road to stop me. Since it was a three lane road I had space to again ignore them but things were getting hairy. Made it, via some backroads, to my hotel and parked in the courtyard, still a bit excited.
The next three days where busy and warm. Its not always easy to find the right materials for the right price but after three days I had most of my shopping done. Due to My recent malaria I still did not have all of my energy back but had to go on.

Decided to take another road out of Bamako so not to encounter the same police guys. I am sure they would remember me. But in Kati I was out of luck and was stopped by two officers sitting under a tree. After giving them my papers one of them claimed I did not have a transport insurance. A bullshit story of course and he claimed a 8000 cfa fine. Pretended not to understand and let Boly handle it, but he is not used to these corrupt police men and just looked down and did not say much. After 5 minutes I was sick and tired of it, took out my phone and pretended to make a call. Loudly I spoke words lie police-chief, embassy, and the place where i was. After this I took pen and paper from my car, and demanded the police officers name. And not in a friendly manner. He immediately got nervous. But why he stammered. Because I know people, I claimed. He got more nervous and started to talk with Boly in Bambara. In the end Boly gave them 1000 francs (1.5€) and he returned my papers. Next time I know how to deal with these corrupt policemen who are only their for personal gain.

The rest of the trip went without problems and I arrived back home at 16:30, very tired but very glad to be back in my paradise.

The month had already ended, wow time flies. So I will leave you, but with a lighter note
There is a village up the hill about 5km from here and to buy bread they had to walk every morning down the steep cliff and back up, quite an ordeal. So they decided to solve this problem. They bought 10 french loaves and on return planted them in the earth. When the bread tree had grown big, they would never need to walk far for their meal.
Somehow things did not work out, and the villagers still walk down the cliff every day to buy their bread. Perhaps not enough fertiliser?

Anyway, until next month, warm greetings from beautiful Mali.

Een reactie plaatsen

My house lizzard

20130831-204448.jpg

Een reactie plaatsen

Nice bird

20130831-204236.jpg

Een reactie plaatsen

Le mur

20130831-203608.jpg

Een reactie plaatsen

Little red, also comes in yellow

20130831-203435.jpg

Een reactie plaatsen

Butterflies in abundance

20130831-201134.jpg

Een reactie plaatsen

Creepy crawley, but most beautifull

20130831-200842.jpg

Een reactie plaatsen

Ever seen a white frog?

20130831-200753.jpg

Een reactie plaatsen